Om Vimur

Kategorier

Taggar

Arkiv

Vimurs Blogg

Johanbloggen: Storytelling – vägen till enklare datapresentationer?

skapade inlägget
Johanbloggen: Storytelling – vägen till enklare datapresentationer?

Månadsmötet närmar sig och tiden är knapp. Chefen förväntar sig en snygg dragning om läget. Du står inför valet att klippa och klistra dina Qlik-diagram till Powerpoint eller göra dragningen direkt från BI-applikationen (med mängder av irrelevant data) för att presentera dina upptäckter. Vad göra?

Med målet att underlätta presentationssituationen har Qlik infört begreppet Data Storytelling (Berättelser) i Qlik Sense. Storytelling innebär att man kan skapa presentationer i anslutning till varje Qlik Sense applikation. En Story är helt enkelt en kombination av olika visualiseringar som visas längs en tidslinje i en eller flera slides. Visualiseringarna kan vara i form av Snapshots eller så kallade Live Data Sheets eller i en kombination av båda.

Snapshots innebär att användaren tar en ögonblicksbild – en grafisk kopia – av ett valfritt objekt i applikationen. Detta är användbart när man till exempel på ett snabbt och enkelt sätt vill visa en jämförelse mellan två punkter i tiden genom att ha sparat Snapshots för respektive punkt. För att undvika eventuell förvirring kan man lägga till beskrivningar som särskiljer en Snapshot från en annan. Dessutom innehåller varje Snapshot ett bokmärke som kopplar tillbaka till motsvarande applikation så att denna alltid kan nås om man vill se hur det ser ut just nu. Alla Snapshots sparas i ett bibliotek där användaren kan redigera och radera som önskat.

Om man däremot i sin Story vill visa visualiseringar i realtid är också det möjligt med hjälp av Live Data Sheets, som, till skillnad från Snapshots, är förlängningar av arken som finns inuti applikationen. Man kan alltså nå applikationen direkt via Live Data Sheets, göra olika val samtidigt som man presenterar, utan att behöva gå in i själva applikationen.

Storytellingfunktionen innebär i sig inte någon revolution. Det går ju att klippa och klistra men det är en pusselbit i hela paketet som gör det lättare och lättare för många användare att ta till sig Qlik Sense. Den främsta fördelen med Data Storytelling är att man har ett smidigt verktyg att på ett strukturerat sätt presentera utvald information utan att behöva klippa och klista till speciella presentationsprogram. Qlik Sense erbjuder dessutom flexibiliteten att exportera en hel Story, om man trots allt skulle vilja presentera från en annan plattform.

Kategorier: Qlik View | Taggar: QlikSense, DataStorytelling, Berättelser, Presentationer, Snapshots, LiveDataSheets | Visningar: (1572) | Tillbaka