Om Vimur

Kategorier

Taggar

Arkiv

Vimurs Blogg

Våra hjältar: Hjälte #1, Edward Deming

skapade inlägget
Våra hjältar: Hjälte #1, Edward Deming

Vi på Vimur har en genuin tanke om att vår uppgift är att skapa verklig nytta för våra kunder, inte bara producera Powerpoints som blir liggande i lådan. Därför karaktäriseras mycket av vår vardag av pragmatiska lösningar som grundar sig på vår erfarenhet av vad som fungerar. För att vi skall känna oss trygga i det så måste vi sjävklart kunna en hel del teori i botten också, teori som en gång definierats av dem vi kan kalla våra hjältar...

Den förste vi kan kalla hjälte är Edward Deming. För de flesta av oss så ringer det säkerligen en klocka när vi hör namnet Deming. Finns det inte ett verktyg som kallas "Demings-cykeln"? Jodå, det gör det verkligen. Demings-cykeln (Plan, Do, Check, Act) och det arbete Deming gjort i anslutning till denna är mer central för allt vad vi kallar modern produktionsstyrning (och för all del verksamhetsstyrning i allmänhet) än man först kan ana.

För några år sedan läste jag en bok om Edward Demings liv och gärning och jag måste erkänna att jag inte förrän jag läste denna till fullo förstod hur fundamentalt Deming har påverkat vår vardag. Denne mans arbete har haft ett avgörande på hela det moderna sättet att tänka produktionsstyrning genom sitt inflytande på inte bara TQC och SexSigma utan även på det vi idag kallar Lean. Han förtjänar i allra högsta grad att vara en Vimurhjälte.

För er som är intresserade så kan jag verkligen rekommendera att läsa ”The Deming Management Method” av Mary Walton. Den är kanske mest för oss som är insnöade på området men jag tycker faktiskt att ALLA borde kunna lite om Deming så ta och Googla honom, du också.

 

Håkan Jöne

Kategorier: Management Consulting | Taggar: EdwardDeming, Deming, Lean, Leanproduction, produktionsstyrning, PlanDoCheckAct, PDCA, SixSigma, SexSigma, TotalQualityControl, TQC, productionmanagement, DemingManagementMethod, Vimur, Vimurhjältar | Visningar: (2186) | Tillbaka