Vimur AB

Chris-Marine

”Vi sökte någon med väldigt hög kompetens och kände direkt att vi fick det med Vimur.”

Företaget

Chris-Marine är ett internationellt företag med huvudkontor i Malmö. De har i femtio år designat, tillverkat och sålt utrustning för motorunderhåll för två- och fyrtaktsdiselmotorer. Idag är dessa maskiner världskända för att vara användarvänliga med hög kvalité. Chris-Marine växer ständigt och har idag produktion i Sverige, Danmark, Tyskland och workshops i USA samt Singapore. De har även försäljningskontor i Sverige, Danmark, Tyskland, Singapore, Kina, Indien, Japan, Ecuador och USA.  

Utmaningen

Chris-Marine hade redan en befintlig BI-miljö när Vimur kom in i bilden, våren 2017. Det fanns ett stort intresse hos tidigare Vd:n att själv bygga delar av deras QlikView-applikationer. Intresset för beslutstöd är brett inom företaget och Chris-Marine har alltid vetat vad de vill ha men saknat den där yttersta expertiskunskapen. De hade, innan Vimur, haft konsulthjälp men eftersom deras interna förståelse var så stor önskades något extra.
Carina Roos, CFO på koncernen, har varit med från början.

Carina Roos, CFO Chris-Marine

Vi sökte någon med väldigt hög kompetens och kände direkt att vi fick det med Vimur.

Beslutstödet hos Chris-Marine användes främst inom ekonomi och produktion. Carina och hennes medarbetare ville förstå sin marknad bättre och för att göra det ville de ha möjlighet att grotta ner sig i bolagets data.

Vi ville titta på våra olika kundgrupper, är det maskiner till redarna eller kryssningsfartygen som säljs mest? Varför säljer vi mer till vissa och inte till andra? Viktigast av allt, vad kan vi göra åt det?

Lösningen och resultatet

Vimur började arbetet så smått och gjorde en del ändringar i Chris-Marines befintliga miljö. Framför allt lades mest jobb ner på deras ”Order-Invoice”-applikation. Den är inte helt okomplicerad då det är en internationell koncern som utöver allt även ska ha in olika valutor och budgetar. Budgetarna måste kunna separeras men även sammanställas. Applikationen har växt och kommit att bli mycket användbar.

Den här applikationen har blivit som hjärtat i våra beslut. Nu upptäcker vi snabbt när något går bättre eller sämre och kan modifiera efter det. 

Framtiden

Chris-Marine står i skrivande stund i ett pågående byte av affärssystem över hela koncernen. I samband med detta har de även valt att uppgradera från QlikView till Qlik Sense. Ett beslut som kändes aktuellt då QlikView inte längre utvecklas.  Processen har varit intensiv då Carina parallellt fått sätta sig in Qlik Sense samtidigt som hon fortsätter sitt dagliga arbete i QlikView.

Jag är väldigt förtjust i QlikView och jag hoppas att det inte dröjer allt för länge innan jag känner mig lika hemma i Qlik Sense. Vi har en bit kvar, Tyskland ska in i mars och förhoppningsvis om ett år, med lite hjälp från Vimur, klickar jag runt i mina diagram och analyser helt obehindrat.

Vill du läsa mer om Chris-Marine klicka här.

"Vi sökte någon med väldigt hög kompetens och kände direkt att vi fick det med Vimur."

Har du frågor?
Kontakta Håkan!