Vimur AB

Internets Dag

Idag är det internets dag! Det tycker vi är värt att lyfta fram för herre jisses vad detta världsomfattande datanät har förändrat människans liv. Inte minst när alla företag kämpar för att fortsätta verka trots en rådande pandemi.
Även utan Corona skulle vi idag inte klara oss utan alla teamsmöten, mail, servrar, data warehouses, clouds och så vidare. Vi som jobbar med IT och business intelligence måste vara och är otroligt tacksamma för just internet.
Därför har vi, dagen till ära, valt ut några av höjdpunkterna ur cybernätets historia.  

Källa internetmuseum.se

29 oktober 1969

Dagens datum för exakt 51 år sedan skickades det första meddelandet på det vi idag kallar internet. Vid det tiden kallades det Arpandet, och det utvecklades av det amerikanska försvarets utvecklingsavdelning DARPA.

1971

Det första e-postmeddelandet skickades på Arpanet. Några veckor därpå skickar en forskargrupp på UCLA, ledd av professor Leonard Kleinrock, ett meddelande till en dator ca 50 mil därifrån. Meddelandet skulle lyda LOGIN men servern kraschade efter ”O”et så det innehåll endast LO.

1978

Då är det första gången flera hundra svenskar, både forskare och privatpersoner, kan koppla upp sig mot en dator och skriva till varandra i så kallade ”möten”, lite som ett slags tidigt diskussionsforum.

1983

Den 7 april 1983, tar Björn Eriksen emot det första mejlet över internet till Sverige. Det lyder ”Hello”.

1988

Sverige får sitt första egna nät på internet och det heter SUNET. Det kopplar ihop alla högskolor och universiet i Sverige.

1989

Welcome to World Wide Web. Tim Berners-Lee skapar det första systemet för att enkelt länka till och mellan saker, det är dessutom helt gratis och kan användas av alla.

1992

Vi får digitala mobilnätverket GSM och kan för första gången skicka smsm och datatrafik till och från mobiler. Det gick lite över 900 bit/sekund.

1994

Den 5e februari 1994 mailar dåvarande stadsminister USAs president Bill Clinton. Clinton spelar inte svår utan mailar tillbaka.

Detta år kommer även Sveriges första nättidning, ingen mindre än aftonbladet.se

1995

Altavista lanseras och blir en direkt dundersuccé, aldrig har en sökmotor varit så snabb och gett bättre resultat.  

1996

Näthandeln i Sverige sätter fart när Blocket.se kom. Även Sveriges första mötessida StajlPlejs startar. Några år senare byter det namn till Lunarstorm där ungdomar börjar hänga och digitalt umgås.

1998

Hasta la vista Altavista, Google is in the house.

Larry Page och Sergey Brin startar Google. De uppfinner en algoritm för att organisera all webbens information.

Det gick ju bra!

1999

Det trådlösa surfandet tar fart med Wifi. Wi-Fi betyder Wireless Fidelity.

2000

Diskussionsforumet Flashback startar och får nära en miljon medlemmar som skriver mer än femtontusen inlägg/dag. De har ungefär två miljoner besökare i veckan.

2003

2003 kommer med den tredje generationens mobilnät, nämligen 3G. Detta möjliggör mobilssurfandet. Även Skype har premiär detta år. Det är Niklas Zennström som frambringar denna tjänst som låter dig ringa via internet istället för en telefon.

2004

En tonåring vid namn Mark Zuckerberg lanserar The Facebook. Det börjar som ett community för Harvardstudenter men växer i rasande takt med att fler universitet släpps in. 2005 byter sidan namn till Facebook och året därpå får vem som helst över 13 år registrera sig. Det blev rätt så många.

2005

Den största sociala kanalen idag, Youtube startas. Vem som helst kan då ladda upp ett videoklipp på nätet.

2006

Twitter lanseras och vi få lära oss att kommunicera på ett helt nytt sätt med bara 140 tecken. Även streaming-tjänsten Spotify startas och mp3 blir historia.

2008

2007 lanserar Appel Iphone och 2008 börjar försäljningen av smartphonen i Sverige och alla vill ha en.

2009

Lakj-knappen föds. Det gillar vi! 

2010

Sverige får sin första IT-minister, Anna-Karin Hatt och Steve Jobs presenterar, varken en dator eller en telefon utan en Ipad. Surfplattan gör debut och frågorna är många; vem ska köpa den? Är det en stor telefon eller en liten dator?

Om inte detta skulle vara nog med internetnyheter så lanseras även fotoappen, Instagram.

2014

Ice bucket challange tar världen med storm och drar in 100 miljoner dollar till ALS-forskningen.

2016

Det blir diskussioner om trafikfara när barn, ungdomar och även vuxna springer runt som tokingar dygnet runt och jagar Pokémons. Lanseringen av Pokémon Go blir en makalös succé och det blir snabbt med mest nedladdade spelet i världshistorien.

2017

#MeToo blir en världsomspännande rörelse som uppmärksammar sexuella trakasserier mot kvinnor.  Allt börjar med en enkel hashtag.

2018

GDPR införs och privatpersonen får makt över sin data.

2020

5:e generationens mobilnät 5G börjar rullas ut i Sverige och teknikmöjligheterna känns helt plötsligt oändliga.  

Hoppas nu ni känner lite mer tacksamhet för internet och den otroligt branta utvecklingskurva det har bidragit med.  

Njut av nästa programuppdatering, webbinarium, swish eller säsong av favoritserien!

Har du frågor?
Kontakta Håkan!