Att jobba hemifrån har många fördelar och framför allt är det nödvändigt nu i dessa dystra virustider. Det finns dock nackdelar med ensamheten på hemmakontoret, till exempel vid problemlösning. Det tar mer emot att ringa kollegan via Teams än det gör att hojta till över kontorslandskapet. Därför vill vi introducera er för Ankan och termen ”Rubber Ducking”.
Termen “Rubber duck debugging”, även kallad ”Rubber ducking”, är en metod för att felsöka kod (debug). Termen ska inte förväxlas med rubbernecking som innebär att stirra på någon med djupt intresse, det kan få helt andra konsekvenser. För medan vi som kodar spenderar stundtals timmar djupt fokuserade och stirrandes på vår kod, så kommer det oundvikligen tillfällen där vår kod inte gör som den ska. Så vad gör vi när vår kod inte vill köra (run) eller sammanställa (compile)? Jo, vi felsöker eller ”debuggar”.

En vanlig approach till det är att be en kollega om hjälp. Kollegan kommer över och frågar lite slentrianmässigt ”vad är det jag kollar på?” och vi börjar då förklara steg för steg vad vi har byggt. Ibland händer det att vi då under denna process själva upptäcker felet och ivrigt sätter igång med att rätta felet medan vi tackar kollegan för dennes ovärderliga hjälp. Kollegan i sig bidrog inte med mycket tänker hen, men för den som sitter och brottas med att debugga kunde kollegan lika väl varit en gåva från ovan.
Men, vad gör man när kollegan är upptagen? Eller som många gör i dessa tider, jobbar hemifrån? Introducera gummiankan, the rubber duck! Spring iväg och köp eller beställ online en billig gummianka (gärna av återvunnet material) som du kan ha vilandes på skrivbordet eller någonstans nära till hands.
När det är dags att debugga gör du såhär;
- Hålla gummiankan i handen och vänd den mot skärmen
- Gå genom din kod steg för steg från början till slut
- Upptäck felet och åtgärda
- Tack ankan och lägg den tillbaka på dess plats
Termen och metodiken härstammar från boken ” The Pragmatic Programmer” av Andy Hunt och Dave Thomas och publicerades 1999. Medan boken har några år på nacken och det har hänt mycket inom programmering sedan dess så hjälper denna metod många att debugga kod än idag. Vem vet, kanske kan man passa på att tillämpa metodiken på annat när man ändå sitter och jobbar hemma. Vad var det som gick fel när jag (nästan) satte ihop hyllan häromdagen…